fbpx
Ali vadba vpliva na mojega dojenega otroka? Kaj pravijo raziskave?

Ali vadba vpliva na mojega dojenega otroka? Kaj pravijo raziskave?

Če izjavimo, da imajo socialna omrežja velik, če ne že izjemen vpliv na samopodobo ženske vrjetno ne bom zgrešila. Vsi ti normativi, ki jih postavljajo socialna omrežja in predvsem zadnja leta zelo popularna fitnes industrija, znajo mamico postavit v dokaj nelagoden položaj.

Ne samo, da družba postavlja mejnike kako hitro se lahko mamica po porodu ponovno spravi v top formo, to tudi (zavedno ali nezavedno) nagrajuje. Pomembno je vedeti, da pride v ženskem telesu skozi nosečnost in poporodno obdobje do številnih sprememb.

Tako hormonsko stanje mamice, kot vpliv zunanjih dejavnikov (kot je npr. skrb za otročka), ni naklonjeno izgubi maščobe.

Zakaj?

Po porodu posteljice nivo estrogena in progesterona bistveno padeta, hkrati pa se poveča nivo prolaktina. Prav tako vsakdanji stres zaradi dojenja, obiskov, dnevnih obveznosti, premalo spanca ipd., vpliva na raven kortizola v telesu. Vse to pa je razlog, zaradi katerega postane izguba telesne maščobe v tem obdobju malenkost težja.

Eno izmed prvih in najpogostejših vprašanj, ki jih mamica zastavi, ko se odloči za vadbo po porodu je:

» Ali bo vadba vplivala na mojega dojenega otroka? «

Od tukaj se nadaljuje:

» Ali se mleko ne »zakisa« zaradi vabde? »

» Ali se bo otrok zaradi tega nehal dojit? »

Kot vidite, je na tem področju nastala prava zmeda. Kljub temu, da že imamo raziskave, ki spodbijajo mite naših babic, večina mamic še vedno verjame, da vadba in dojenje ne gresta skupaj. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi česar se »bojijo« začeti z vadbo.

Ali je dvom upravičen?

Meta analiza je pokazala, da vadba naj ne bi vplivala na rast doječega otročka.[1]

 

»Vadba poveča mlečno kislino v materinem mleku.«

 

Študija, kjer so želeli ugotoviti, ali se sestava materinega mleka po različno intenzivni vadbi kaj spremeni, je pokazala, da po zmerni vadbi (50% – 75% VO2max) ne pride do znatnega povečanja mlečne kisline v materinem mleku.

Do povečanja mlečne kisline v materinem mleku pa je prišlo po izčrpni telesni vadbi (100% VO2max), a je ta ostala povišana le do najdlje 90 min po vadbi. [2] [3]

Pri tem je potrebno poudariti, da večina splošne populacije (še toliko bolj doječe matere) ne dosežejo tega praga (torej, 100% VO2max).

»Telesna vadba zmanjša količino protiteles v mleku.«

Zmerna telesna aktivnost (75% HRT) med dojenjem ne vpliva na imunološke faktorje v mleku (koncentracija igA, laktoferina, lizocima). [4] Kljub temu, da pride do kratkoročnega (10-30 minut po vadbi) zmanjšanja IgA po izčrpni vadbi ( stopnja intenzivnosti: 100% VO2max ), se le-ta vrne na normalno raven v roku ene ure.

Prav tako je bilo ugotovljeno, da se je vsebnost IgA v materinem mleku po izpraznjenju dojk povečala, ne glede na to kako aktivna je ženska bila. [5]

»Ali telesna vadba vpliva na produkcijo mleka doječe matere in vsebnost hranil v njem?«

Študije so pokazale, da zmerna vadba ne vpliva na produkcijo materinega mleka ali sestavo mleka.[6] Medtem, je ena študija pokazala nasprotno, rahlo povečano produkcijo mleka pri ženskah, ki so redno aktivne. [7]

»Ali bo otrok zavrnil dojko po vadbi?”«

Večina študij ni našla nobenih razlik v zavrnitvi dojke otroka, tudi po zelo intenzivni vadbi[8]. Čeprav široko publicirana študija iz leta 1992[9] pravi drugače, so rezultati vprašujoči, saj so matere v študiji otroku ponudile iztisnjeno mleko, česar otročki pred tem niso bili vajeni.

NASVETI ZA DOJEČE MATERE

1. Pred vadbo podojite otročka. V kolikor otrok ni popolnoma izpraznil dojk, si preostanek iztisnite, ter pripravite flaško z vašim iztisnjenim mlekom, za čas ko boste odsotni. Mleko nastaja po načelu povpraševanje-produkcija. Zatorej bolj kot boste ponujali mleko v prahu, manjša bo produkcija vašega mleka.

2. Nosite dovolj podprt športni nederček (ne pozabite vstavit blazinic pod nedrček v primeru,da vam izteče kaj mleka med vadbo.), a ne pozabite ga po telovadbi slečt v izogib mastitisu.

3. Po vadbi se stuširajte. Spremembe vonja zaradi znoja, losiona, deodoranta, mila, parfuma lahko otročka odvrne od dojke.

4. Poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine, ter da boste zadovoljili potrebam po hranilih.Pin It on Pinterest

Share This