fbpx
Celulit – Ali se ga lahko znebimo?

Celulit – Ali se ga lahko znebimo?

Celulit je estetska nadloga mnogih žensk in prodajno gonilo številnih izdelkov. Za celulitom naj bi trpelo kar 80-90% žensk.[1] Mnoge ženske za njegov nastanek krivijo svojo genetiko. V želji po zmanjšanju le-tega se poslužijo različnih tretmajev, krem, čajev in spijejo enormne količine vode, saj naj bi le-ta pripomogla k detoksifikaciji telesa in hidriranosti kože, kar bi naj posledično zmanjšalo celulit…? Kljub temu, da so ženske, ki imajo celulit prepričane, da so debele, prekomerna telesna teža ni nujen razlog za pojav le-tega.

 

Kaj sploh je celulit?

 

Celulit predstavlja razporeditev podkožne maščobe skozi oslabljeno vezivno tkivo, ki na površini kože ustvari grudasto, bolj znano kot »pomarančasto« kožo. Vzrok za nastanek celulita lahko pripišemo mikrocirkulacijskemu sistemu in limfi, zunajcelični matrici (medceličnini) in odvečni podkožni maščobi. Kadar povečana količina maščobnega tkiva v vezivnih prekatih pritiska na zgornje plasti kože, to doprinese zmanjšan pretok krvi in limfe skozi to področja. Posledično se zmanjša presnova, zaradi slabe prekrvavljenosti in s tem prehranjenosti pride do propadanja že tako oslabljenega vezivnega tkiva v koži. V končni fazi pride še do zatekanja, nastaja edem, vezivno tkivo se preoblikuje in postane trdo.[2]

Zaradi vpliva estrogena se maščoba (pri ženskah, ki še niso v menopavzi) kopiči v večji meri na stegnih in zadnjici. To poleg tanjše povrhnice in dermisa na tem področju je tudi razlog zakaj je moč najti celulit ravno na teh predelih telesa.

 

Kako nastane?

 

Celulit se pojavi zaradi kopičenja maščobe pod kožo. Podkožno maščobno tkivo si najlažje prestavljamo kot »satovje«. Maščobne celice se nahajajo v nekakšnih skupkih v svetlini »satovja«, obdaja pa jih plast vezivnega tkiva med katerimi potekajo tudi žile, ki tvorijo steno »satovja«.

Obsežnost celulita in kako viden je le-ta, je odvisno od genov, odstotka telesne maščobe in starosti. Prav tako nanj vpliva debelina kože in vezivnega tkiva.

 

Kateri so še ostali faktorji, ki vplivajo na pojavnost celulita?

 

Sončenje. Ultraviolični žarki namreč uničujejo kolagen.

Veliko vlogo pa igrajo tudi žile in kapilare. Kadar te niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do usnjice in povrhnice kože (ženske imajo šibkejše stene žil kot moški, zato te hitreje oslabijo.)

Kajenje prav tako slabo vpliva na nastanek celulita. Nikotin namreč zoži žile v koži, kar poslabša metabolizem, okvarja pa tudi kolagenska vlakna.

Potem pa so tukaj še stres, uporaba pretesnega perila ali oblačil, previsoke pete, starost, slaba cirkulacija in limfna drenaža, tanjšanje epidermisa, nosečnost, vnetja, povečanje telesne teže, genetika.

 

Stopnje celulita

 

Obstaja lestvica štirih stopenj celulita po Nurnberg-Mullerju, s pomočjo katere lahko določimo stopnjo:

  • Stopnja 0: celulita ni pri stiskanju kožne gube, v stoječem in ležečem položaju.
  • Stopnja I: celulit je viden pri stiskanju kožne gube.
  • Stopnja II: celulit je viden pri stiskanju kožne gube in v stoječem položaju.
  • Stopnja III: celulit je viden pri stiskanju kožne gube, stoječem in ležečem položaju.

 

Zakaj so moški skoraj brez celulita?

 

Vas dejstvo, da ima le 10% moških celulit preseneti? Zakaj je temu tako? Razlog za to se nahaja v sami fiziologiji. Dominanca estrogena pri ženskah je namreč razlog zakaj je celulit »ženska nadloga«. Pri večini žensk maščobne celice in vezivno tkivo, ki le-to obdaja, potekajo pravokotno proti površini kože, medtem ko pri moških in ženskah brez celulita potekajo diagonalno.[3]

Pri slednjih je torej pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, pri ženskah s celulitom pa maščobne celice na usnjico in povrhnjico pritiskajo neenakomerno, kar ima za posledico »pomarančasto kožo«.

 

Kakšen vpliv imajo hormoni na pojav celulita?

 

Tudi hormoni imajo lahko velik vpliv na pojavnost celulita. Glavni krivci so estrogen, inzulin, noradrenalin, ščitnični hormoni in prolaktin[4].

Estrogen vpliva, na to, da se kolagenska vlakna v vezivnem tkivu mehčajo oziroma se skrajšajo. Tako maščoba, ki se nahaja v podkožju (v najgloblji plasti kože) pritiska proti površju kože. [5] Prav tako estrogen poveča nivo alpha 2 receptorjev, ki zavirajo sproščanje maščobnih celic (ti receptorji se pri ženskah nahajajo predvsem v spodnjem delu telesa). To se kaže na ti. »problematičnih« območjih telesa, kjer se maščobne kisline lažje shranjujejo v maščobnih delicah in težje porabljajo za energijo.

 

“Ali se bom znebila celulita če shujšam?”

 

Kot že rečeno, celulit ni neposredno povezan s prekomerno telesno težo. Imajo ga lahko tudi suhe ženske in obratno. Hujšanje sicer lahko do določene mere zmanjša obseg celulita, ne more pa ga popolnoma odpraviti.

Zakaj? S hujšanjem bomo zmanjšali le količino maščobnega tkiva v podkožju, ne pa tudi v dermalnem sloju kože.

Poleg tega se je tukaj potrebno nasloniti na mnogokrat napačno razumljeno dejstvo.

Izguba telesne maščobe ni enačaj izgubi telesne teže. Torej, drugače povedano, manjša številka na tehnici še ne pomeni, da gre za manjši odstotek telesne maščobe. Ta je, sploh na začetku, običajno posledica telesnih tekočin in glikogena (več o tem si lahko prebereš tukaj).

 

Enormne količine popite vode, pa še vedno ni učinka

 

Res je, da je hidracija pomembna, a če bi lahko voda spremenila strukturo kože in zmanjšala maščobo najvrjetneje ne bi nobena imela več celulita. Poleg tega je potrebno povdariti, da imajo maščobne celice le 10% vode.

 

Zakaj se vidnost celulita z leti povečuje?

 

V mladosti se med maščobnimi celicami in spodnjim delom kože nahaja debelejša plast veziva, ki preprečuje izbočenje maščobnih celic iz »satovja« proti površini kože. Dermis je najbolj kompakten okoli 30-tega leta starosti. Po tem, začne proizvodnja kolagena in elastina padat, kar vpliva na količino vezivnega tkiva in posledično tanjšanje in rahljanje dermisa in povrhnjice. Poleg tega vezivno tkivo z leti postane tudi trše, navpična kolagenska vlakna v podkožju se skrajšajo.[6] Padec estrogena pri ženskah v menopavzi naj bi zmanjšal pretok krvi do vezivnega tkiva, kar posledično doprinese manj kisika v tem področju, kar ponovno rezultira v manjši produkciji kolagena.[7]

Slednje hormonsko stanje je tudi razlog zakaj ženske v tem obdobju začnejo kopičiti dodatno telesno maščobo v predelu bokov in trebuha. Drug razlog za pojavnost celulita pa lahko pripišemo sedečemu načinu življenja in nepravilni prehrani.

Skupek vseh teh dejavnikov rezultira v bolj izraženem celulitu.

Tukaj je potrebno omeniti, ne samo, da so ženske v menopavzi zaradi hormonskega stanja bolj podvržene nabiranju maščobe, temveč tudi osteoporozi. Zato je pomembno, da ženske v izogib temu v svoj vsakdan vključijo vadbo z bremeni.

 

Nosečnost

 

Tudi med nosečnostjo pride do določenih hormonskih sprememb, prav tako so ženske v tem obdobju bolj podvržene hranjenju maščobnih oblog. Sprememebe v cirkulaciji krvi in zadrževanje vode v telesu, poleg že prej omenjenih dejavnikov pa lahko stanje celulita še poslabšajo. Zato je optimalna prehrana in telesna aktivnost v tem primeru še toliko bolj priporočljiva.

 

Kot smo že omenili, celulit ni posledica sprememb krvnih in limfnih žil v predelih, kjer je viden celulit, temveč posledica normalne strukture ženskega podkožja in visokega odstotka telesne maščobe, slednji pa pripelje do motenj v cirkulaciji krvi in limfe in posledično do edema.

 

Prehrana

 

Na izraženost celulita vpliva odstotek telesne maščobe. Torej, vse kar bo vplivalo na povečanje maščobnih celic, bo imelo direkten učinek na izraženost celulita. Zatorej nepravilna prehrana in presežek kalorijskega vnosa celulit še poslabšata.

Govorice pravijo tudi, da naj bi kofein in gazirane pijače negativno vplivale na sam celulit. O kofeinu smo dosti pisali že tukaj in če ste si članek že prebrali, lahko razberete, da gre samo za mit. Kofein, sploh v kombinaciji s telesno vadbo lahko celo pomaga pri odpravljanju celulita oz. odvečne telesne maščobe. Kar se zadeva gaziranih pijač, pa ni problem v samih »mehurčkih« ;), temveč v dodanem sladkorju, ki ga slednje vsebujejo.

 

Detox kot rešitev?

 

Splošno znano je vrjetno že, da nas v vsakdanjem življenju obdaja nešteto toksinov, zato ja, eliminacija slednjih na kakršenkoli način je seveda priporočljiva za zdravje. Ampak ali to resnično zmanjša pojavnost celulita? Struktura kože in akumulacija maščobnega tkiva nista posledici toksinov. Poleg tega, še nismo zasledili študije, ki bi dokazovala, da toksini preprečujejo »razpad« maščobnih celic.

 

“Zakaj XYZ metode pomagajo le začasno?”

 

LIMFNA DRENAŽA

Pri limfni drenaži gre za odpravljanje oteklin, ki so posledica motenj obtoka. Zatorej, kot taka lahko pomaga odstraniti edem, vendar je učinek le začasen saj nismo imeli nikakršnega vpliva na neposreden nastanek celulita (maščobnih celic!).

 

“ANTI-CELULITNA” MASAŽA

Pri anti-celulitni masaži gre za mobilizacijo in razregnitev vezivnega tkiva v koži. Morebitno izboljšanje videza celulita po masaži je lahko posledica zatečenosti kože in redistribucije podkožne maščobe. Izboljšanje cirkulacije v masiranem predelu pa je kratkotrajno, torej ne pomaga pri odpravi celulita. (8)

 

“ANTI-CELULITNE” KREME

Da bi krema imela efekt na maščobne celice, mora kot prvo prodret dovolj globoko v samo kožo, in kot drugo mora biti koncentracija dovolj velika, da ima lahko željen učinek. Če lahko vrjamemo študijam, jim ne govorijo ravno v prid.[9]

Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so testirali delovanje krem proti celulitu. Do kakšnih spoznanj so prišli? Čudežev ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil po pričakovanjih minimalen. Po uporabi posameznega izdelka se je pri prostovoljkah obseg stegen v povprečju zmanjšal do 3 mm. Na ZPS-u pravijo, da denar, ki bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Celotno oceno Zveze potrošnikov Slovenije si lahko preberete tukaj.

 

LASER ALI SVETLOBNA TERAPIJA

Čeprav je slednji (vsak laser ni enak) prinesel določene rezultate, je potrebno več terapij, ki lahko dodobra udarijo po denarnici. Poleg tega je rezultat viden le nekaj mesecev.

 

DOPOLNILA

Prehranska dopolnila, kot so kofein, ginko biloba, izvleček grozdnih pešk, ribje olje, naj bi pomagali pri zmanjšanju celulita – ni zanesljivih dokazov, ki bi lahko potrdili učinkovitost.[10]

 

“Kaj pa liposukcija?”

 

Novejša študija dokazuje, da je tudi učinek liposukcije kratkotrajen. Maščoba, ki so jo ženskam odstranli iz stegen in spodnjega dela trebuha, se je po letu dni vrnila. Zanimivo je morda to, da se ni vrnila na isto mesto kjer je bila odvzeta (torej stegen), temveč na zgornji del trebuha, okoli ramen in na triceps.[11]

 


ZAKLJUČEK

 

Celulit je posledica genetike in načina življenja, zato trajnega zmanjšanja celulita na neinvazivni način ni mogoče doseči drugače, kot s spremembo življenskega stila. Več kot je maščobnih celic, večje kot so, bolj pritiskajo na vezivno tkivo.

Od tega, v kateri fazi se nahaja celulit (torej ali že prihaja do zastajaja tekočin in preoblikovanja vezivnega tkiva, ali ne) pa je odvisen končen rezultat.

Lepotni saloni ponujajo res ogromno načinov s katerimi se lahko znebite celulita, nekateri morda res dajejo kratkotrajno izboljšanje, a vsem je skupno eno: kratkotrajen učinek in nekoliko manjša denarnica.

Tako kot govori »Mali princ«:

 

»Ne pride daleč, kdor gre kar naravnost…«

 

Ni aparature, ki bi nadomestila vadbo in prehrano. Bližnice morda res dajo ženskam kratkotrajno zadovoljstvo, a na dolg rok sta še vedno optimalna prehrana in vadba najboljša rešitev.

Če ste torej med tistimi, ki se ne morejo in ne želijo sprijazniti s to nadlogo, se naslednjič morda obrnite k fitnes centru ali strokovnjaku, ki vam bo pomagal pri omiljenju te nadloge.

[1] Luebberding, S., Krueger, N., & Sadick, N. S. (2015, August). Cellulite: an evidence-based review. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25940753

[2] (n.d.). https://www.unm.edu/~lkravitz/Article folder/cellulite2.html

[3] Proebstle, T. M. (2010, October). Cellulite. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20865236

[4] Rossi, Ana & Vergnanini, Andre. (2000). Cellulite: A review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV. 14. 251-62. 10.1046/j.1468-3083.2000.00016.x.

[5] Leszko, M. (2014, October). Cellulite in menopause. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520379/

[6] Nurnberger and Muller, 1978

[7] Leszko, M. (2014, October). Cellulite in menopause. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520379/

[8] Cowen, M. (2016, September 23). Anticellulite creams: Are they worth your money? Dostopno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313010#Other_potential_treatments_for_cellulite

[9] Luebberding, S., Krueger, N., & Sadick, N. S. (2015, August). Cellulite: an evidence-based review. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25940753

[10] Luebberding, S., Krueger, N., & Sadick, N. S. (2015, August). Cellulite: an evidence-based review. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25940753

[11] Obesity. (n.d.). Dostopno na: https://onlinelibrary.wiley.com/journal/1930739x

 Pin It on Pinterest

Share This