fbpx
“Converske” – “Allstar-ke” … Ali so primerno obuvalo za trening v fitnesu?

“Converske” – “Allstar-ke” … Ali so primerno obuvalo za trening v fitnesu?

Stopala oz. postavitev stopal je osnova našega gibanja. Stopala oz. podplati so baza v katerih je ogromno receptorjev, ki vplivajo na našo držo ter na samo gibanje.

V samem stopalu je cca. 24 kosti ter 4 sklepi kar pomeni, da je naše stopalo sposobno delat različne gibe. Vendar, ko izvajamo same vaje oz. gibanje, mora bit naše stopalo sposobno ustvarit stabilno pozicijo.

Kaj je stabilna pozicija stopala?

Aktiven stopalni lok.

“Kaj to pomeni?”

To pomeni, da v tla porinemo palec ter mezinec, katera poskušamo čimbolj razpret. Tretja točka tripoda, ki ga ustvarjamo z stopalom je peta, katero potiskamo v podlago. To pomeni, da dvignemo stopani lok ter težo razporedimo čez celotno površino stopala na zunanjo stran.

“Kaj dosežemo s tem?”

S stopalnimi mišicami oz. aktivnim stopalnim lokom ter z aktivacijo zadnjice oz. zunanjo rotacijo kolkov se izognemu položaju “genu-valgum” kolen (položaj, kjer vam kolena silijo navznoter). Kar ima za posledico lateralni pomik pogačice (obraba) in preobremenitev medialne kolateralne vezi ter medialnega meniskusa.

Kolena pri gibanju naj potujejo nad 3-5-im prstom stopal. Večje kot je breme, večja je potreba po stabilizaciji. Kar pomeni, da na primer pri počepu z lastno težo kolen ne boste morali tako “močno” potiskat navzen, kot pri počepu z bremenom.

“Kakšna je torej primerna obutev?”

In če se sedaj dotaknemo primerne obutve in zakaj vsaka obutev ni primerna ter zakaj All Starke niso niti najmanj napačna izbira (tudi, če jih nosijo instagram influencerji).

Če se spomnimo, da so stopala naša baza in če ne tečemo, potem ne potrebujemo tenisk, ki absorbirajo sile, ki nastajajo pri teku. To pomeni, da bo mehak podlat ter razne zračne blazine v podplatu delovale kot, da bi delali vajo na peni. Pri izvedbi vaj potrebujemo trdno podlago, ki nam daje povratne informacije. Mehki podlat nam bo tudi zmanjšal možnost aktivne pozicije stopala.

 

Kljub temu, da so pri novodobnih influenserjih “Allstarke” uporabljene bolj kot modni dodatek, moramo priznati, da kljub temu predstavljajo primerno obutev.

“Zakaj?”

All Starke imajo podplat kateri NI mehak oz. se ne vda pod pritiskom. Tudi na notranji strani nima podpore za stopalni lok, kar pomeni, da ga moramo cel čas zavestno ustvarjat, predvsem, če imamo ploska stopala. Takšen podlat nas na nek način prisili, da nismo leni oz. da se naše stopalne mišice ne polenijo. V večji meri kot klašična teniska tudi zaradi tankega in prožnega podlata boljše simulira situacijo bose hoje.

Kaj pa “Allstake” za tek?

Ne poskušajte tečt z njimi. Zaradi slabih absorbcijskih lastnosti vam to odsvetujemo.Pin It on Pinterest

Share This