fbpx
Rak na matrničnem vratu in HPV

Rak na matrničnem vratu in HPV

Rak na materničnem vratu je ena izmed oblik raka pri ženskah, ki skozi leta postaja vedno redkejša. Trenutno v Sloveniji letno diagnosticirajo približno 100 novih primerov. Incidenca se iz leta v leto zmanjšuje za kar se je moč zahvaliti vedno boljšim organiziranim preventivnimim pregledom, na podlagi katerih se vedno natančneje uspejo diagnosticirati predrakave stopnje, ki jih je možno z ustrezno terapijo odpraviti še preden se razvijejo v invazivno bolezen.
“Kako sploh pride do rakavih sprememb?”
Študije so pokazale da je za razvoj raka na materničnem vratu, kot tudi njegovih predstopenj kriv Humani papiloma virus (HPV).
 
Ta je zelo pogost in raziskave kažejo da je v skupini žensk med 20.-25. letom vsaka 4. okužena s vsaj enim genotipom.
 
Obstaja več različnih genotipov HPV virusa pri katerih so za nastanek raka najpomembnejši “High risk tipi”: HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68.
 
“Kako lahko dobiš HPV ali ga lahko pozdraviš in ali že sama okužba pomeni, da imaš raka?”
 
HPV virus se prenaša s spolnimi odnosi. Vsaka okužba s HPV virusom ne vodi do sprememb na materničnem vratu, in ponavadi izzveni brez da pacientka opazi da je okuźena.
 
Le okužbe ki se ne pozdravijo samodejno in persistirajo preko obdobja večih let privedejo do razvoja raka.
 
HPV okužbe ni mogoče pozdraviti, možno se je le proti njej zaščititi s cepivom Gardasil, ki zajema 9 HPV genotipov in kot edino cepivo na trgu do 90% ščiti pred razvojem raka. Najbolj učinkovito je, če je prejeto pred prvim spolnim odnosom, a tudi kasneje je efektivno.
 
“Kaj lahko naredim preventivno v izogib kasnejšim možnim “zapletom”?”
 
Preden pride do invazije rakavih celic so na materničnem vratu v veliki večini najprej prisotne predrakave spremembe. In namen preventivnih programov je odkrivanje teh sprememb.
 
V Sloveniji se preventivni program te vrste imenuje Zora in se opravlja pri zdravih ženskah vsake tri leta. To korespondira z veliko večino evropskih držav. V redkih izjemah (Avstrija) se pregledi opravljajo 1x letno.
 
“Kako poteka pregled?”
 
Pri preventivnem pregledu se opravi odvzem brisa ali tako imenovanega PAP testa. To je neinvazivni test kjer s majhno ščetko oz. lesenim loparčkom s podrsanjem po zunanjem delu materničnega vratu ginekolog odvzame vzorec površinskih celic.
 
Ta vzorec se nato pošlje k patologu, ki s pregledom pod mikroskopom postavi diagnozo po PAP nomenklaturi. V primeru negativnega testa je zadostno naslednji pregled opraviti čez tri leta ob predpostavki, da so tudi vsi prejšnji pregledi bili opravljeni redno.
 
“Kaj pa ko je test PAP-a pozitiven?”
 
V primeru patološkega PAP testa je potrebna nadaljna obravana. Ta ponavadi sestoji iz ponovnega ginekološkega pregleda tokrat s posebnim mikroskopom (kolposkopija) in če je indicirano biopsijo nezdravega predela materničnega vratu ali abrazijo cervikalnega kanala.
 
Včasih zadostuje tudi le kontrolni pregled po 6 mesecih in HPV test.
 
Če se po biopsiji postavi patološki izvid visoke stopnje: CIN2/CIN3 (cervikalna intrepitelijska neoplazija) ali AIS (adenokarcinom in situ) je potrebno zdravljenje.
 
Pri teh spremembah gre za predrakave spremembe, ki še niso prešle v invazivno bolezen. Pri njih je verjetnost, da bodo izginile brez terapije veliko manjša kot verjetnost da bodo prešle v invazivno bolezen zato se priporoča, da se oboleli predel materničnega vratu s kratkim ambulantnim kirurškim posegom odstrani.
 
“Kako poteka kirurški poseg v primeru patološkega izvida visoke stopnje (CIN2/CIN3)?”
Uporabi se električna zanka ali skalpel odvisno od materničnega vratu in lezije. Če se lezije odstranijo v celoti je pacientka ozdravljena.
 
Zelo redko se pri pacientkah med preventivnim pregledom diagnosticira invazivna bolezen. V tem primeru se na podlagi velikosti lezije postavij bolezenjski stadij.
 
Velika večina rakov na materničnem vratu je dandanes diagnosticirana v 1. ali 2. stadiju. Terapija je odvisna od velikosti raka oz. stadija v katerem se pacientka nahaja kot tudi njenega načrtovanja družine.
 
V primeru da je rak v najzgodnješem stadiju in ima pacientka še željo po otrocih se lahko opravi poseg pri katerem se maternica ohrani a se delno (konizacija) ali v celoti odstrani maternični vrat (trahelektomija).
 
Če ženska nima več želje po otrocih se priporoča odstranitev celotne maternice s jajcevodi in vezivnim tkivom ki neposredno meji na maternico.
 
V vsakem primeru (razen v stadiju 1a1) je najprej potrebno odstraniti limfne vozliče v trebušni votlini in na teh med operacijo opraviti hitri rez. Če je ta pozitiven in se je rak razširil na limfne vozliče se operacija prekine in maternica ne odstrani. V tem primeru se pacientka primarno zdravi s obsevanjem in kemoterapijo.


Pin It on Pinterest

Share This